LICEUL „CONSTANTIN BRÂNCUŞI” PEŞTIŞANI

Absolvenţii din anul 1969

 

INTERVIU FLORIN VĂIDEIANU

 

1969 - 2009 – 40 ani de la absolvire

 

---

 

 

TANASE LOLESCU – un favorit al presei de senzaţie

 

Un articol de Nicolae N. Tomoniu

 

            Tănase Lolescu reprezintă în modul cel mai concludent exemplul omului pliat perfect pe societatea în care trăieşte. A fost comunist până-n oase in „iepoca” lui Ceauşescu tot aşa cum dacă s-ar fi născut in Japonia ar fi ieşit din el un luptător samurai, dacă s-ar fi născut în Tibet ar fi fost un mare şi smerit preot budist iar dacă s-ar fi născut in Liban şi-ar fi pus cu siguranţă o centură cu trotil pentru a deveni martir al teroriştilor fanatici. Pentru că asta este viaţa în realitatea ei crudă! Ne pliem conduita imediat după naştere, în funcţie de educaţia pe care ne-o dă societatea în care trăim iar noi nu putem să gândim, n-avem discernământul de a aprecia că viaţa ar putea fi altfel la vârsta aceea.

            Aşa a fost şi cu Tănase Lolescu. S-a născut în capitalismul cel vechi şi s-a băgat, imediat după primară, slugă la un afurisit de cârciumar din Bucureşti pentru a trimite bani acasă. In timpul „schimbării regimului burghezo-moşieresc”   deveni cu mândrie UTM-ist (Uniunea Tineretului Muncitoresc) pentru a lupta contra „exploatatorilor”. Se înrolă brigadier pe Şantierul Bumbeşti-Livezeni şi fu promovat de PMR (Partidul Muncitoresc Român) secretar la UTM Strehaia. Oltean iute, inimos, fu şcolit de partid, devenind în anul 1953, „secretar cu problemele organizatorice” la Târgu-Jiu şi fu deputat în circumscripţia „dintre prefectură şi regiment” în vremea când preşedintele Sfatului Popular Orăşenesc Târgu-Jiu era „unu’ Drăghici”.  Atunci i se întâmplă şi pocinogul de a trage cu tractorul de Coloana Infinitului fără ca măcar un singur „tovarăş” să cunoască adevărata valoare a acelei opere de artă. Dimpotrivă, în ignoranţa şi incultura „tovarăşilor” gestul fu unul de apreciat cu toate că nu putuse s-o dea jos iar Tănase fu nevoit să strângă „alte fiare vechi” din oraş pentru „fondurile UTM-ului”.

            Apoi, pe Tănase Lolescu „partidul” îl puse unde trebuie: să construiască în plină câmpie, oraşul Motru. O făcu până la pensie, adică până în anul 1988, când oricum nu mai putea sta acolo fără riscul de a fi bătut de mineri. Minerii erau cât pe-aici să-i bată chiar pe cei din conducerea centrală dacă n-ar fi sosit de urgenţă chiar Ceauşescu pentru a linişti spiritele. (În imagine: Tănase înapoia lui Ceauşescu)

            Ieşirea la pensie îl scuti deci pe Tănase Lolescu, preşedintele Consiliului Popular Orăşenesc Motru, de a fi linşat de mineri în decembrie 1989. Aşa că vajnicul constructor al „societăţii comuniste multilateral dezvoltate” privi la televizor cum se duce dracului comunismul cel vechi pentru a se face unul „cu faţă umană” şi cât de huliţi ajunseră la „Televiziunea Română Liberă” tovarăşii lui de partid, altădată „mândria ţării”.

            Dar câtă vreme foştii „tovarăşi din conducerea centrală” puseseră mâna pe „rivuluţie”, Tănase Lolescu îşi văzu liniştit de ţuica lui împreună cu „domnişoara” de nevastă-sa, cum glumeşte el. Ba mai mult, Iliescu şi ai lui băgară sub preş Punctul 8 de la Timişoara, apoi câştigară ca în vremurile bune alegerile, aşa că era evident că „iepoca” se mai prelungea până nu se ştie când… 

            Rivuluţia decembristă” rămase totuşi să mai fumege în mass-media. In bătălia lor pentru un loc în noua putere, vechii comuniştii vopsiţi in fesenişti, democraţi, ţărănişti, liberali şi chiar socialişti se întreceau în a se înfiera reciproc, făcând praf societatea comunistă în care trăiseră de-o viaţă! Jurnalele, devenite brusc anticomuniste şi antisovietice se întreceau în subiecte tari şi inventau subiecte tari. Cum au tras ruşii cu tancurile de Coloana Infinitului era un subiect postdecembrist evident inventat dar la modă şi acesta fu nenorocul lui Tănase Lolescu. Jurnalişti „de trei lulele” descoperiseră brusc că el ar fi „unul din autori” alături de „generalii ruşi” şi toate lăturile se vărsară în capul lui Tănase Lolescu, comunistul, nemernicul, trădătorul. 

            Cu toate acestea, bătrânul activist de partid comunist primi ţărăneşte pe fiecare jurnalist în casa lui de la Hobiţa, acolo unde în faţa unui păhărel îşi începe liniştit povestea: „Nu este nici un pic de înflorire, în ultima instanţă nu-i o bravură ce s-a întâmplat… a fost un act ca să zic aşa, tineresc, de necunoştinţă de cauză…”

Cu toate că jurnaliştii ascultă aceiaşi poveste, fiecare adaugă ce vrea el, după cum îl taie capul, crezând că imaginaţia proprie va face din articolul lor o mare bombă jurnalistică. In ciuda celor ce s-au scris despre el, un  lucru este clar:  bătrânul este un om simplu şi nu este nici nemernic, nici trădător, recunoscând cinstit că nu a fost ideea nu ştiu cărui general sovietic să tragă de coloană, ci a lui. Şi nu cu tancul ci cu un tractor de la o staţiune de maşini românească pentru că la societatea româno-sovietică SOVROM a fost refuzat ferm de „unul Naghiev”. 

In ultima vreme subiectul „coloana infinitului” fiind epuizat, presa de senzaţie şi-a mutat interesul pe noua postură de mason a lui Tănase Lolescu. Lucrurile sunt simple şi aici. Constantin Brâncuşi având tangenţă cu mişcarea masonică, era normal ca şi  Marele Maestru Viorel Dănacu şi Primul Mare Maestru Ales Nicu Filip să viziteze Hobiţa, satul unde s-a născut mare sculptor. Săritor cum îl ştim, Tănase le-a sugerat celor doi să facă şi la Hobiţa o „lojă masonică ţărănească”. Pentru că şi hobiţenii sunt „d-ai lui Brâncuşi iniţiatul”.

Aşa se trezi peste noapte comunistul Tănase Lolescu, Maestru Venerabil al Lojii „Hobiţa” iar popa şi învăţătorul satului masoni. Presa de senzaţie se întrece însă în a face glume de prost gust: „Uite muică, masonii!”. Un consilier local a avut necazuri pentru că „e mason”. Presa recoltează ce zic babele nebune şi beţivii de prin sat: „popa a trecut la ai lui Bivolaru sau la iehovişti”. Nimeni nu vede totuşi şi partea bună a lucrurilor. Masonii hobiţeni, îmbrăcaţi în costume populare fac vâlvă în lume pe oriunde se duc. Un ghid din Germania, când a auzit că ei sunt din Hobiţa lui Brâncuşi s-a aplecat cu smerenie şi respect până la pământ în faţa lor.

Masonii işi promovează satul lor în lume, au renovat biserica, au instalat în sat o conductă de alimentare cu apă, au cumpărat un tun de la o unitate militară din Craiova instalându-l lângă monumentul în cinstea eroilor din Hobiţa şi au multe în cap a mai face pentru satul lor.

Cum spunea unul: „Nu putem trăi o veşnicie doar de pe spinarea lui Brâncuşi”.

 

Ziariştii vin la Hobiţa ca la bâlci, doar pentru senzaţional.

Oare când vom forma în România nişte jurnalişti care să intre într-un sat cu smerenie şi respect pentru ţăranul român şi nu doar pentru a-şi face băşcălia lor nesimţită?

In satele româneşti se păstrează fiinţa noastră naţională! Ţăranul nu minte şi nu îşi bravează faptele sale în halul în care o face în mass-media politicianul cu ajutorul jurnalistului de nimic care se pretinde „cu facultăţi”.

Lumea este scârbită de pseudo-jurnalismul de astăzi umplut până la gât de partizanat politic.

O cură de dezintoxicare ar fi traiul într-un sat ca Hobiţa.

Satul românesc, este o oază de lumină unde se trăieşte simplu, cinstit, unde se păstrează obiceiurile noastre strămoşeşti şi respectul pentru altul.

Să păstrăm această lumină aprinsă! 

 

 

Filmul interviului d-lui Florin Văideianu cu d-l Tanase Lolescu

 1. Motivele pentru care Coloana Infinitului trebuia dată jos

 

 

2. Cum s-a desfăşurat „evenimentul”

 

 

 

3. A fost implicată armata sovietică?

 

 

 

Titlul filmelor de pe YouTube:

Coloana infinitului la fier vechi - cu Tanasie Lolescu 

 

N-au tras ruşii cu tancurile de "Coloana infinitului" ci nişte tineri având in cap doar "cultura proletariatului": UTM-istii (Uniunea Tineretului Muncitoresc). Ei voiau sa duca "Coloana infinitului" a marelui Brâncuşi  la fier vechi pentru a face rost de bani ca sa meargă la un festival la Bucureşti. La noi în ţară, Brâncuşi nu era atunci (1953) nici "mare", nici cunoscut. "Masa tăcerii" zăcea pe malul Jiului cu scaunele împrăştiate prin gradina publică.  Coloana era amplasata în târgul de vite al oraşului iar ţăranii o aveau ca punct de întâlnire: "Daca te pierzi prin oraş, te uiţi după ţeava asta şi vii aici". Povesteşte Tănasie Lolescu din Hobita-Pestisani. Ia interviul, juristul Florin Vaideanu. Realizator: Nicu N. Tomoniu, director "Semănătorul".

 

 

 

ALTE SECVENŢE FILMATE

 

* Prima pagină * SUMAR  Secţia umanistică  Secţia reală

Album 1 fostul liceu şi împrejurimi - Album 2a şi Album 2b instantanee  Album 3 cuvântări - Album 4 masa şi dansul

---

Contact Pestisani - 1969

 

© Copyright Fundatia Tismana – 2009