Aspect de la lansarea din Târgu-Jiu

 

ORAŞUL TISMANA – judeţul GORJ

 

Vă invităm la Festivalul Cântecului, Dansului si Portului Popular Gorjenesc de la Tismana

Programul zilelor de 14 şi 15 august 2013

 

***

Lansarea la Târgu – Jiu a volumului  de poezie

Doru V. Fometescu  "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis"

---

 

Prima lansare de carte sub egida Editurii "Semănătorul” Tismana!

 

Iată prima lansare de carte sub egida Editurii "Semănătorul” Tismana - volumul de poezie al dr. Doru V. Fometescu "Dezmărginiri - Ieşirea din Paradis" - organizată la Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu.

De ce la Târgu Jiu şi nu la Tismana? Deocamdată, deşi Consiliul Local al Oraşului Tismana a hotărât alocări de fonduri asociaţiei încă din luna august anul trecut, apoi la începutul anului 2013, totul a rămas la nivelul discuţiilor. S-a întâmplat şi la Tismana ceea ce primul ministru Victor Ponta spunea cam aşa: „Degeaba dăm noi hotărâri de guvern şi aprobăm legi în parlament dacă un mic funcţionăraş, considerându-se Dumnezeu pe pământ, le trimite la Monitorul Oficial modificate cum vrea muşchii lui!”. Cam aşa şi la Tismana dar viceprimarul oraşului Tică Drumen pare hotărât: „Consiliul Local poate face şi rectificări de buget, trebuie găsită o soluţie, e în joc imaginea localităţii ca oraş!”

Mai aşteptăm! După această lansare, dorim la Tismana o implicare mult mai mare a autorităţilor locale, pe măsura viitorului volum în lucru: romanul „Boier printre tovarăşi”, autor juristul Florian Văideianu, un roman de factură biografică dar şi monografică într-un fel, deoarece personajul principal din roman este Traian Burtea, cel care a fost preşedintele cooperativei meşteşugăreşti „Arta Casnică” Tismana ducând-o pe cele mai înalte culmi ale artizanatului românesc, fiind cooperativă fruntaşă pe ţară de mai multe ori.  

Dar să vedem cum s-a desfăşurat lansarea de la Târgu Jiu.

Domnul doctor Fometescu şi totodată un poet de mare spirit, a organizat ireproşabil manifestarea culturală de la Târgu Jiu împreună cu artistul plastic de artă Florin Gheorghiu un tânăr de mare viitor.

La Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu, au fost prezenţi şi autorii "Asociaţiei Semanatorul Tismana" Ion C. Gociu şi Florian Vădeianu prieteni ai poetului, cum la fel este prieten şi cu artistul plastic de artă, Florin Gheorghiu. De altfel, din cauza suprapunerii cu o altă sărbătoare a zilei, organizarea lansării de carte a fost gândită ca între prieteni şi împătimiţi ai fenomenului cultural, fenomen care nu trebuie să piară din viaţa noastră spirituală! Pentru că pe acesta nu ni-l poate lua nimeni aşa cum s-a dus pe apa sâmbetei economia noastră ce dădea de muncă la toţi.

În jurul măsuţei de prezidiu, pe lângă cei doi organizatori, s-au aflat: Tomoniu N. Nicolae, directorul Editurii "Semănătorul" Tismana, Lazăr Popescu şi Ion-Popescu Brădiceni, doctori în filologie, Mihaela Cristea, critic de artă, Gh. Plăveţ, sculptor. 

Dintre oficialităţi, ne-a onorat cu participarea, domnul Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, om cu voce blândă şi de mare inimă, căruia nu-i scapă nicio manifestare cultural-artistică măcar că trebuie să se împartă câteodată şi la două-trei pe zi.

Au mai fost prezenţi, conf. univ. dr. Emanoil (Milu) Popescu, Ion Elena, de la insp. ISJ Gorj, scriitorul Gh. Drăghescu, alte personalităţi ale culturii gorjene

Cuvântările au fost pe măsura evenimentului: pe cât de elogioase pe atât de pertinente. Pe măsură ce vom avea înregistrările lor video le vom pune aici. Au făcut înregistrări postul de televiziune TV-Sud, Gh. Boban şi Nicu Tomoniu.  

Participanţii la eveniment şi-au delectat privirea la expoziţia de tablouri cu desene de o grafică aparte iar atmosfera a fost destinsă. O dată în plus, de rapsodul popular Ion Creţeanu care a dat un mic recital muzical la invitaţia etnologului A. Firescu.

Să sperăm că pe lângă manifestările artistice de la Tismana - de altfel foarte bine organizate de comisia de cultură cu preoţii satului, dascălii şi elevii şcolilor primare şi generale – autorităţile locale se vor apleca şi asupra manifestărilor cultural-literare de nivel judeţean, pentru ca Tismana să se ridice cu adevărat la înălţimea statutului său de oraş.  

 

Nicu N. Tomoniu, Tismana, 17 iunie 2013

 

 

Citiţi pagina în alte limbi:
 

 fr  it  es  uk  de

 

 

 

„SEMĂNĂTORUL – Editura online”

La un secol de la apariţie, revista "Sămănătorul" apare din nou la Tismana.

"Sămănătorul"  reînvie acel vechi concept literar încurajând lucrările originale, detaşate de partizanat politic, populism şi demagogie.

Puteti participa şi dvs. cu volume originale la

Editura-online

Citiţi REVISTA

SĂMĂNĂTORUL

 

 Partea I-a a videoclipului cu rapsodul Ion Creţeanu

 

 

 

Situri arhivă din anii 2000-2008

 

http://www.primariatismana.sapte.ro/ - arhivă 2000-2008

www.tismana.ro/manastirea/ (comemorare la 600 ani)

www.tismana.ro/tismanagorj/ (CFF, Arta Casnica, eroi)

http://gsitismana.sapte.ro/ (liceu, arhivă 2004-2008)

http://grupa.trei.ro/   (grădiniţa, arhivă 2004-2008)

Lectii informatica

 

Situri arhivă al fundaţiei

Fundaţia Tismana - www.tismana.ro/fundatia

Vechiul site la adresa http://topesti.trei.ro/

Situl întâlnirii generaţiei 1969 de la Şcoala Pocruia:

 Intraţi pe situl absolvenţilor 1969…

 

Partea II-a a videoclipului cu rapsodul Ion Creţeanu

 

 

Raftul Revistei Sămănătorul

ARHIVA în format FLASH:

 http://www.samanatorul.ro/revista/arhiva.htm

 

Cartea de telefoane (ianuarie 2010)

AST- Asociaţia „Semănătorul Tismana” anunţă blog-urile pentru anul 2013
S-au construit bloguri noi unde se pot pune articole

"Sămănătorul - Blogger" - http://samanatorul.blogspot.com
- blog necesar pentru articole de critică literară, alte articole ale membrilor noştri în scopul cunoaşterii mai amănunţite a posibilităţilor de creaţie literară ale autorilor, membrii AST
"Sămănătorul - Poezii" - http://poezii-samanatorul.blogspot.com/
- blog necesar pentru cunoaşterea celor mai frumoase poezii ale autorilor, membrii AST.
"Sămănătorul - Comentarii politice" - http://cleptocratia.blogspot.com/
- blog necesar pentru critica opiniilor clasei politice  din punct de vedere al autorului ca parte a societă
ții civile sau cum s-ar spune, exprimarea "vocii poporului" în chestiunile ce privesc națiunea română.

In anul 2013, toţi scriitorii interesaţi, debutanţi sau consacraţi,

îşi pot tipări sau retipări cărţile prin Editura "Semănătorul".

 TIPĂRIREA se face, de regulă, după ce cartea apare la "Editura online Sămănătorul" este promovată prin Revista "Sămănătorul" şi blogurile adiacente şi devine cunoscută. Tipărirea poate avea astfel: autorul îşi găseşte un sponsor care să-i susțină financiar cheltuielile de tipărire prin Editura "Sămănătorul". Anual AST, depune proiecte la AFCN pentru tipărire de carte, pe baza unui Plan Editorial al Editurii "Semănătorul". Acesta este întocmit pe baza celor mai citite cărţi apărute la "Editura online Sămănătorul" , a căror popularitate este recunoscută de redactorii noștri permanenți. RETIPĂRIREA se face de către Editura "Semănătorul", cu un nou ISBN, după ce autorul a schimbat coperta şi a revizuit/adăugit volumul original.

---
www.tismana.eu, vechiul site de legături spre pagini utile de Internet

 

Vedeţi ARHIVA AICI    *    Vizitati siturile:

 

www.youtube.com/tismanainfo *  www.youtube.com/fundatiatismana

 

 

*******************

Situl www.tismana.ro

 

Situl de la adresa www.tismana.ro era un site de informare prin filme al Asociaţiilor „Dorna Tismana” şi „Sămănătorul Tismana”! Anul acesta însă, nici o instituţie publică din oraşul Tismana nu a mai completat în luna mai formularul cu sponsorizare de 2% pentru acestea şi s-a preferat ca banii să fie daţi statului! Totuşi, dacă vom avea siguranţa ca vom fi sponsorizaţi anul viitor sau vom primi anul acesta nişte donaţii, aici vom pune filme cu manifestări, evenimente din oraş, interviuri ale personalităţilor locale, interviuri cu conducătorii unor instituţii publice, şcoală, dispensar, poliţie dar şi interviuri cu veterinari, ingineri agronomi, diverşi specialişti  şi chiar întreprinzători de succes ai unor firme care asigură Tismanei servicii de calitate.

 

*******************

 

Actualitatea on-line de la STIRI.COM

 

Ziare.com

Cititi ZIARELE de astazi: Clic aici 

Cum va fi vremea: Meteo PADES

Programele posturilor TV: Clic aici

Cursurile principalelor valute: Clic aici

Ultimele rezultate de la Loteria Romana: Clic aici

Calendar azi:

 

 

Prima pagină

Absolvenţii 1969 Pocruia

Nicu Tomoniu

Scrieri Tomoniu

Serafim Duicu

Info - utile

 

Contact AST Tismana

© Copyright Asociatia Semanatorul Tismana – 2013